Waarom Jezus?
Maar wat moeten we dan met Jezus? Allereerst dit: je mag er gewoon van uit gaan dat Jezus van Nazareth, de Jezus uit de Bijbel, bestaan heeft en een nogal opzienbarend leven heeft geleefd. Daar zijn gelovige én ongelovige historici en wetenschappers het wel over eens. Welke betekenis je daaraan toekent is natuurlijk een ander verhaal. In de Bijbel wordt Jezus omschreven als de ‘Zoon van God’ – een uitdrukking om aan te geven dat Hij rechtstreeks van God komt, zijn naam draagt en zijn erfgenaam is. Daarmee wordt Hij gelijkgesteld aan God zelf. Dat is iets waar zijn tijdgenoten al problemen mee hadden en wat tot op de dag van vandaag het onderscheid maakt tussen geloof en ongeloof. Want als Jezus maar een gewoon mens was, dan was uiteindelijk niet meer dan een goedbedoelende vreemde vogel. Maar als Hij inderdaad God is, dan kun je niet om Hem heen.
Het punt van Jezus is dit: God wordt zelf mens om het leven voor te doen zoals het bedoeld is. Dat is Gods laatste poging – maar een waarvan Hij zeker weet dat die succesvol zal zijn. De naam Jezus betekent dan ook: God redt.
God redt
‘Jezus is het vergrootglas op God’, zei een schrijver eens. Dat zie je allereerst in het karakter van Jezus: Hij is een integer en liefdevol mens die anderen voorhoudt dat ze hun vijanden moeten liefhebben, eerlijk moeten zijn en met elkaar om moeten gaan als broers en zussen. Hij laat ook zien dat het leven niet geleefd kan worden zonder in verbinding te staan met het Leven zelf – God. Dat is wat zijn oproep tot ‘bekering’ betekent: draai je weer om naar God! Maar God die zelf mens wordt betekent ook dat Hij het kwaad dat de wereld was ingeslopen een halt kan toeroepen: Hij is niet te corrumperen, niet op het kwade pad te krijgen. En daardoor gebeurt iets dat zo ongelooflijk is dat het de wereldgeschiedenis op z’n kop heeft gezet: Hij sterft maar komt weer terug uit de dood. Net zoals het leven het ultieme wezen van God is (Hij noemt zichzelf ‘Ik ben het bestaan zelf’), zo is de dood het ultieme wezen van het kwaad. En in de opstanding laat Jezus zien dat het Leven sterker is dan de dood.
Nieuw leven
Daarmee krijgt ons hele bestaan een nieuwe dimensie. Niet langer beperkt tot een leventje tussen geboorte en dood, maar een leven dat doorgaat, dat eeuwig is. Ja, we gaan hier op aarde nog allemaal dood, maar in God gaat ons leven door. En, zo belooft de Bijbel ons, er komt op enig moment een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waarin het kwaad is overwonnen. Dat is een hoopgevend perspectief dat helpt om over je omstandigheden heen te kijken en om om te gaan met de moeilijke dingen van het leven. En door de eeuwen heen heeft die hoop christenen aangezet tot bijzondere daden: ze keken omhoog toen ze door keizer Nero voor de leeuwen werden gegooid en ze zetten hun eigen leven in de waagschaal voor anderen in tijden van oorlog en ziekte.
Klik hieronder door voor een verdiepend filmpje over de vraag waarom Jezus de Messias wordt genoemd. of ga door naar het volgende hoofdstuk over het waarom van de kerk.