De zomer is in volle gang als we met een man of twintig naar het vierde filmpje kijken van de Prayer Course, een cursus over bidden van AlphaNederland. De opzet is simpel: twee mensen praten over het waarom, wat en hoe van gebed. Dat er zoveel over bidden te zeggen en te leren is! Fascinerend. Ik heb altijd een beetje moeite met bidden en ik weet dat ik niet de enige ben. Het is een vreemd ritueel: ogen dicht, handen gevouwen, en dan zinnen produceren die je normaal nooit zou uitspreken. Bovendien richt je je tot iemand die je niet kunt horen of zien maar waarvan je gelooft dat die jou wel hoort en ziet.

Pete Greig, de ‘gastheer’ van de Prayer Course, maakte al in het begin van de cursus korte metten met het idee dat je een speciale gave moet hebben om te bidden. Zijn advies (waarmee eigenlijk gelijk de hele cursus is samengevat): hou het simpel, hou het echt, hou het vol. Bidden is geen rocket science. Je vertelt gewoon wat je bezighoudt aan God. Je hoeft bovendien geen showtje op te voeren – hou het maar dicht bij jezelf.
Maar dan die laatste: hou vol. Dat is het onderwerp van deze zondag en misschien wel het meest ingewikkelde punt. Iedereen die weleens serieus gebeden heeft weet dat het geen kwestie van briefjes uit de hemel en halleluja is. Soms (vaak) heb ik het idee dat de hemel dicht zit.

Maar dan moet ik denken aan een van de meest humoristische verhalen uit de Bijbel. Een goddeloze rechter wordt lastiggevallen door een weduwe, die vindt dat hij recht moet spreken in haar voordeel. Ze blijft hem achtervolgen, hij wordt er gek van. “Voor God ben ik niet bang,” zegt hij bij zichzelf. “En ik trek me van niemand iets aan. Maar ik heb schoon genoeg van die vrouw! Ik zal zorgen dat ze haar recht krijgt. Straks doet ze mij nog wat!” En, zegt Jezus dan, als een oneerlijke rechter al zo toegeeft, dan zal de goede God toch zeker recht doen aan zijn kinderen!

Hou het simpel, hou het echt, hou het vol. Wat een prachtig advies. Niet alleen voor het bidden, maar voor het hele leven. En nu ik er over nadenk: dat komt misschien wel op hetzelfde neer.