Heb jij weleens het gevoel dat er meer moet zijn? Heb jij behoefte aan iemand aan wie je niets hoeft uit te leggen en die volledig van je houdt? Wil jij graag weten wat de zin is van het leven? Zoek jij naar manieren om een goed leven te leiden? Vraag je je weleens af waar deze wereld vandaan komt?

In dit artikel gaan we hier op in. In vier stappen – waarom geloven, waarom de Bijbel, waarom Jezus, waarom de kerk – gaan we op onderzoek uit naar de antwoorden. Ga je mee?

Waarom geloven?

Als je een of meerdere van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, heb je ook een antwoord op de vraag: waarom geloven? Dat klinkt misschien vreemd, omdat de vragen heel uiteenlopend zijn. De ene gaat over emotionele behoeften, de ander gaat over intellectuele vraagstukken. De overeenkomst is dat al die vragen gaan over de zin en betekenis die je als mens aan het leven geeft. En dat is precies waar ‘geloven’ over gaat. Je kunt het een levensovertuiging noemen: als je gelooft ben je overtuigd dat het leven op een bepaalde manier in elkaar steekt.

Christenen geloven dus dat het christelijk geloof antwoorden geeft op die levensvragen. Die antwoorden zijn geen vinkjes in een multiple choice toets of briefjes uit de hemel. Het is meer als een puzzel waarvan je alle stukjes bij elkaar hebt, maar die nog wel gelegd moet worden. Dat is een lang en soms frustrerend karwei, maar je weet dat het uiteindelijke plaatje klopt. ‘Geloven’ gaat dus eigenlijk niet over iets aannemen dat je niet zeker kunt weten. Het is veel meer dan dat – het beslaat alles wat met het leven te maken heeft.

Een risico

Maar wat zien die antwoorden – of: die puzzelstukjes – dan precies? Dat is nog niet zo gemakkelijk in een paar woorden samen te vatten.

Het begon ooit met God die de aarde en de mensen schiep. Dat deed Hij omdat Hij niet genoeg had aan zichzelf – Hij kon zijn liefde en zijn behoefte aan relaties en community niet kwijt. Hij maakte mensen die op Hem leken – dat wil zeggen, met een ziel, een geest, verstand, een eigen wil en met de mogelijkheid om te communiceren. Daarmee kreeg Hij wat Hij graag wilde: mensen die zijn liefde konden beantwoorden en met Hem in harmonie konden omgaan. Maar het was ook een risico. Mensen zouden ervoor kunnen kiezen iets anders te doen. En dat is precies wat er gebeurde. In de Bijbel staat dat beschreven in het bekende verhaal van Adam en Eva en de slang: de mens kiest ervoor om te luisteren naar een andere stem dan die van God. Na die gebeurtenis, diezelfde avond, zoekt God de mens maar Hij kan hen niet vinden. Een mooi maar triest beeld van wat er is gebeurd: de relatie is verbroken.

In feite beslaat de rest van de Bijbel het verhaal van God die zijn uiterste best doet de relatie met mensen te herstellen.

Verder lezen

Waarom dan de Bijbel?

Lees verder over de Bijbel.