Rafael Almere: een jonge, actieve kerk

Rafael Almere is een jonge, actieve kerk met leden vanuit heel Almere. Wij zijn met zo’n tachtig tot honderd mensen van jong tot iets ouder. Wij zijn allemaal verschillend maar delen één ding: we weten dat er een God is die ons heeft geschapen en van ons houdt. En daarom trekken we met elkaar op als een gemeenschap. Misschien heb je wel een bepaald beeld van de kerk. Wij vertellen je graag hoe het er bij ons aan toegaat. Laat je verrassen!

Een kijkje in onze gemeente

In de zomer van 2021 werd onze gemeente gevolgd door het tv-programma “Zie je Zondag!” van de Evangelische Omroep. Het resultaat is een prachtig drieluik over Rafael Almere waarin een heel aantal gemeenteleden hun verhaal vertellen. Ben je nieuwsgierig naar ons? Kijk dan naar de afleveringen! (De link opent een nieuw scherm.)

Zie je Zondag 1:
Je mag er zijn

Zie je Zondag 2:
Als het leven moeilijk is

Zie je Zondag 3:
Hart voor de stad

Ontmoeting en samenkomst

Een belangrijke pijler is de ontmoeting met God en met elkaar. Sinds dit seizoen komen we elke tweede en vierde zondag van de maand samen in de Zuiderpoort op het ‘s Hertogenboschplein. De diensten duren zo’n anderhalf uur, waarin we zingen, bidden en (meestal) naar een preek luisteren. We zingen moderne liederen, begeleid door een of meerdere muzikanten en zangers. De preek is inspirerend en bedoeld om je verder te brengen. De sprekers zijn afwisselend; onze eigen voorgangers Mark en Mira de Boer, iemand anders uit de gemeente of een gastspreker uit een andere kerk. Het gebeurt ook weleens dat mensen uit de kerk iets vertellen van hun leven met God of dat we een zogenaamde aanbiddingsdienst hebben waarin vooral zingen en gebed centraal staan.

Daarnaast doen we het regelmatig gewoon even anders. Dan schuiven we alle stoelen aan de kant, zetten tafels neer en gaan lekker met elkaar lunchen en bijpraten. Ook komen we regelmatig samen in de huiskamers (de groepzondag) om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Kortom: onze kerk is meer dan de dienst. Check de agenda en je vindt vast een gelegenheid om kennis te maken met de mensen!

Zoals de meeste kerken hebben wij op zondag een dienst. We komen samen in de Zuiderpoort op het ‘s Hertogenboschplein. De diensten duren zo’n anderhalf uur, waarin we zingen, bidden en (meestal) naar een preek luisteren. We zingen moderne liederen, begeleid door een of meerdere muzikanten en zangers. De preek is inspirerend en bedoeld om je verder te brengen. De sprekers zijn afwisselend; onze eigen voorgangers Mark en Mira de Boer spreken ongeveer twee keer per maand (dat noemen we de ‘groeizondagen‘) en eens per maand hebben we een gastspreker, bijvoorbeeld uit een andere Rafael-gemeente (dat noemen we een ‘bloeizondag‘). Het gebeurt ook weleens dat mensen uit de kerk iets vertellen van hun leven met God of dat we een zogenaamde aanbiddingsdienst hebben waarin vooral zingen en gebed centraal staan.

We vinden ontmoeting heel belangrijk. Daarom hebben we regelmatig een soepzondag waarin we alle stoelen aan de kant schuiven, tafels neerzetten en lekker met elkaar lunchen en bijpraten. Ook komen we regelmatig samen in de huiskamers (de groepzondag) om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Kortom: onze kerk is meer dan de dienst. Check de agenda en je vindt vast een gelegenheid om kennis te maken met de mensen!

In Rafael Almere kun je zijn wie je bent.

Laura

Elke week zingen ter ere van Jezus, dat geeft mij lucht

Jurgen

Onze jeugd

Rafael Almere heeft een groep jongeren in de leeftijd van 13 tot 22 jaar oud. Ze komen op vrijdagavond bij elkaar voor de gezelligheid en een goed gesprek. Naast de vrijdagavonden zien en spreken de jongeren elkaar vrijwel dagelijks via de app, bij evenementen of gewoon in de stad.

Kinderen

Kinderen zijn belangrijk! Bij Rafael Almere horen ze er helemaal bij. Dat betekent dat ze op zondag altijd minstens een deel van de ‘gewone’ dienst aanwezig zijn. Op sommige zondagen is er een uitgebreider eigen programma voor hen met aandacht voor de bijbel, creatief werk en/of sport en spel. Op andere zondagen blijven ze in de zaal en werken aan hun eigen tafel aan iets dat met het onderwerp te maken heeft. En op de soepzondagen eten de kinderen uiteraard gewoon mee! Voor de allerkleinsten is er creche, geleid door ervaren medewerkers.

Kleine Groepen

Naast de zondagse ontmoetingen zijn er diverse kleine groepen van 5 tot 15 personen waar mensen elkaar ontmoeten. Dit is meestal eens per twee weken. De invulling en de tijdstippen variëren per groep. Sommigen eten met elkaar; anderen beginnen met koffie. Sommigen zijn informeel, anderen bespreken een bepaald onderwerp of Bijbelboek. Maar allemaal zijn ze bedoeld om met elkaar op te kunnen trekken en van elkaar te leren.

Zending en sociale hulp

Help me, ik red het zelf niet! Zo makkelijk als je dit leest, zo moeilijk is het soms om om hulp te vragen. Gelukkig komt de vraag om praktische hulp wel op het bordje van de werkgroep diaconie. De afgelopen jaren hebben we op diverse manieren hulp geboden. Zelf of ook door vrienden die graag mee aanpakken. Denk aan hulp bij een verhuizing, een grote schoonmaak, een ritje naar het ziekenhuis of warm eten tijdens een periode van ziekte. Handen gevouwen en handen uit de mouwen, we willen het beide in praktijk te brengen.

Want we zijn er niet alleen voor onszelf. We helpen elkaar en anderen in onze directe omgeving, maar ook mensen verder weg. Zo ondersteunen wij zendelingen financieel, praktisch en met gebed, zoals Frank en Sandra Obdam in Mozambique.

Rafael Almere is een grote familie waarbij elke dienst voelt als een warm bad.

Iris

Wat mij vooral aanspreekt is de openheid.

Emko

Het is fijn om ‘reisgenoten’ te hebben, om alle dingen mee te beleven.

Anneke

Het leidersteam

Rafael Almere wordt geleid door het Leidersteam met als voorgangers Mark en Mira de Boer. Dit team is eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de gemeente. Daarnaast werkt een brede groep mensen mee op allerlei terreinen, bijvoorbeeld als jeugdleider of als aanbiddingsleider.

MARK EN MIRA DE BOER
MARK EN MIRA DE BOER
Mark en Mira zijn al ruim 15 jaar deel van Rafael Almere. Sinds 2019 zijn ze voorgangers van de gemeente. Ze wonen in de Seizoenenbuurt en hebben drie tienerkinderen.
SJOERD EN AREANNE KRUIS
SJOERD EN AREANNE KRUIS
Sjoerd en Areanne Kruis zijn al sinds hun tienerjaren lid van Rafael Almere. Ze hebben twee kinderen en wonen in de Faunabuurt. Sjoerd is uitvoerend penningmeester.

Onderdeel van Rafael Nederland

Rafael Almere is onderdeel van Rafael Nederland, een kerkgenootschap van zo’n veertig kerken. Internationaal maakt Rafael deel uit van de Foursquare Church family, een beweging van pinksterkerken over de hele wereld. Rafael Nederland is lid van de koepelorganisatie MissieNederland.

Voel je thuis, voel je vrij