Ik kreeg deze vraag afgelopen weekend voor mijn kiezen, zomaar ergens in het bos boven Lelystad, tijdens ons startweekend.

Het werd ingeleid door een oud maar confronterend verhaal:

Een heer moest ooit op reis. Hij gaf zijn drie knechten ieder een flinke zak geld met de opdracht dat goed te beheren tot hij terug zou komen. De twee mannen die een grote en een iets minder groot bedrag hadden gekregen gingen onmiddellijk aan de slag: ze investeerden, deden zaken, en verdubbelden het gekregen geld. De derde, die het minste had gekregen, stopte het in de grond, bang om het te verliezen. Bij terugkomst van de heer kregen de eerste twee promotie en werd de derde ontslagen…

Een treurig verhaal voor die laatste. In de oorspronkelijke versie staan nog sterkere woorden van afkeuring door de heer. Hoe had die derde man het anders kunnen doen? Wat had hij nodig?

Zijn argumenten om te doen wat hij deed waren gemotiveerd door angst: bang voor zijn baas, die hij een hard mens vond; bang om te investeren, bang om het geld te verliezen. Hij zal ongetwijfeld ook hebben aangevoerd dat hij het minste had gekregen…

Maar wat de arme man nodig had was niet meer geld, maar meer lef. Meer focus op wat hij had dan op wat hij niet had. Meer vertrouwen in zichzelf. Meer creativiteit dan een gat in de grond. En een beter zicht op het karakter van zijn heer.

Ik realiseerde me daar in Lelystad dat ik met die vraag – en het antwoord erop – aan de slag moet. Niet kijken naar wat ik niet heb, niet vergelijken met anderen. Maar wel groeien in lef, in creativiteit, in vertrouwen. En een beter zicht op het goede karakter van mijn heer…

En wie weet moet jij ook wel iets met die vraag. Wat heb jij nodig?