Vandaag spraken we met elkaar over de vraag hoe je je geen zorgen kunt maken maar het Koninkrijk van God kunt zoeken. Bijbelkenners weten onmiddellijk waar dat vandaan komt: het is een bekend deel uit een toespraak van Jezus, waarin Hij de mensen oproept om geen zorgen te hebben, maar ‘eerst het Koninkrijk van God te zoeken, en dan krijg je al dat andere erbij…‘. Het klinkt mooi maar is in de praktijk best lastig. En wat betekent dat eigenlijk, ‘het Koninkrijk van God zoeken’? Opnieuw zullen doorgewinterde christenen snel een antwoord hebben: dat is dat je God op de eerste plaats zet in je leven. Ergo: bijbellezen, bidden, naar de kerk gaan. En zeker, dat soort dingen helpen en kunnen goede gewoontes zijn.

Maar ik stel voor om de oproep van Jezus wat letterlijker te nemen. Ten eerste: iets wat je moet zoeken is blijkbaar nog voor jouw ogen verborgen. Je moet om je heen kijken, je best doen, nadenken over waar het zou kunnen zijn. Ten tweede: het Koninkrijk van God is niet hetzelfde als een christelijk leventje. Het is alles wat uit God komt, waar Hij zeggenschap over heeft: zijn nieuwe wereld die hij door Christus en met behulp van welwillende mensen aan het bouwen is. Het Koninkrijk van God zoeken is dus juist de focus van je eigen leventje afhalen en om je heen kijken: waar is het goede, het ware en het schone? Waar zijn de lichtpuntjes van die nieuwe wereld? Waar zie ik liefde, genade, recht, schoonheid, gemeenschap – kortom, de echo’s van Gods karakter?

Het Nederlands Dagblad voert al jaren een prachtige rubriek: Sporen van het Koninkrijk. Een keur aan mensen vertelt waar zij iets zien ontstaan van de nieuwe wereld zoals God het bedoeld heeft. Die zijn niet alleen te vinden in de kerk – ook daar, jazeker, maar niet uitsluitend. Overal om je heen kun je iets zien van het goede, het ware en het schone. Lees deze prachtige ‘Spoor‘, of deze, of deze – en je begrijpt wat ik bedoel.

We hebben elkaar beloofd deze week eens extra goed het Koninkrijk te zoeken. In ons eigen leven, in onze omgeving, misschien zelfs wel in de krant. Doe je mee?