Het kan de gemiddelde spiritueel geïnteresseerde niet zijn ontgaan: de vastentijd is weer begonnen. Vasten is een eeuwenoude traditie in de katholieke kerk die weer helemaal hot is. Zelfs seculieren en protestanten gaan nu een askruisje halen (en zetten de foto op Facebook en Instagram natuurlijk). Ook in de gezondheidshoek is vasten een populair middel. Goed voor lichaam en geest, zogezegd.
De traditie is wel wat gemoderniseerd. Vasten is tegenwoordig niet meer zomaar ’niet eten’. Het is een keuzemenu geworden: een maandje geen Facebook, geen alcohol of geen Netflix; doe eens vrijwilligerswerk of geef eens aan een goed doel. Kies maar wat bij je past, maak het jezelf niet te moeilijk. Dat is op zich niet slecht – sterker nog, het is een heel goed idee om eens bewust wat keuzes te maken. Maar vasten om eens even te laten zien hoe vroom en geestelijk je bent, daar had Jezus al een hekel aan.
Paus Franciscus kwam deze week met een ander lijstje. Een lijstje dat net even wat dieper gaat en dat misschien wel net wat meer de kern raakt. Vast en zeker.
Onthoud je van kwetsende woorden en spreek vriendelijke woorden
Onthoud je van somberheid en wees vol van dankbaarheid
Onthoud je van pessisme en wees vol van hoop
Onthoud je van zorgen en heb vertrouwen in God
Onthoud je van klagen en richt je op eenvoud
Onthoud je van drukte en bid
Onthoud je van bitterheid en vul je hart met blijdschap
Onthoud je van zelfzuchtigheid en wees meelevend met anderen
Onthoud je van wrok en verzoen je
Onthoud je van woorden en wees stil zodat je kunt luisteren