Vandaag is het Blue Monday, de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. Het nieuwe jaar is echt begonnen, de eerste goede voornemens zijn al gesneuveld maar de eerstvolgende vakantie is nog ver weg. Het zijn lichtvoetige aanleidingen om aandacht te vragen voor een pittig onderwerp: depressie en suicide.

Gisteren bespraken we dit onderwerp in de kerk. Iris Bos vertelde over haar werk bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie en beantwoordde vragen. De cijfers spreken voor zich. In Nederland krijgt één op de vijf 18-plussers ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben er het meest mee te maken. Tijdens corona is dat aantal flink toegenomen. 57% van de jongeren voelt zich steeds vermoeider en somberder. 74% van de jongeren tot 34 jaar heeft sinds de corona-crisis mentale klachten. En Iris vertelde dat er dagelijks gemiddeld meer dan 250 mensen een poging tot zelfmoord doen, waarvan er vijf slagen.

Soms lijkt dit onderwerp taboe in de kerk, maar dat moet het niet zijn; ook in de kerk en onder gelovigen komen depressie en zelfmoordgedachten voor. Sterker nog: ook de Bijbel staat vol verhalen van mensen die in diepe geestelijke nood zitten. Mark zocht de meest troosteloze plek op in de stad om daar de meest deprimerende psalm te lezen die er in de Bijbel staat. Kijk en luister naar zijn verhaal dat somber begint maar hoopvol eindigt:

It’s okay not to be okay

Vandaag ook lanceert het ADEM project haar nieuwe single: Als het te diep is. Met dit lied wil het schrijverscollectief niet alleen een nieuw lied uitbrengen, maar tegelijkertijd depressie en somberheid bespreekbaar maken. De muzikanten en liedschrijvers van ADEM merkten op dat bij het schrijven van de liederen hun eigen leven een belangrijk bron van inspiratie vormde. Depressie en somberheid kwamen vaak terug en daarom heeft ADEM er een lied over geschreven – het gaf woorden aan situaties iedereen meemaakt – of persoonlijk of dichtbij.

Het lied Als het te diep is geeft woorden aan de eenzaamheid die mensen meemaken in een depressie. Het beschrijft niet alleen de diepte waarin je weg kunt zakken, maar biedt ook hoop en perspectief. In een situatie waarin het soms eenzaam strijden is, kan het zo nodig zijn dat er iemand is die naast je staat. Dat is in dit lied verwoord met de zin: ‘Is er iemand die voor mij de hemel verlaat,  die met mij door mijn hel durft te gaan?’

Initiatiefnemer Filemon Peroti: “Wanneer je diep in een depressie zit raak je misschien ook wel het zicht op Jezus kwijt of vertroebelt het iets. In dit lied willen we het uitzingen: ‘Misschien zie jij Jezus even niet, Hij ziet jou, Hij staat naast je, ook als het te diep is.’ Dat is wat we graag met dit lied willen vertellen.”

Bekijk de clip hier:

Worstel je met depressie en/of zelfmoordgevoelens? Er is hulp. Bel nu naar 113 of neem contact op via onderstaand formulier.

Je bericht is succesvol verzonden.
Er ging iets mis. Probeer het nog een keer.