Vanmorgen werden we opgeschrikt door het nieuws van de inval van Rusland in Oekraïne. Een brutale aanval op een ander land, en dat in Europa. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dat op deze manier niet meer voorgekomen. We weten niet hoe dit conflict zich verder ontwikkelt. De kans is aanwezig dat het echt oorlog wordt en dat Europa daar in mee wordt gesleept. In ieder geval zijn er nu al doden te betreuren.

Naast alle beelden van militaire acties, verontwaardigde politici en verstopte uitvalswegen viel één beeld bijzonder op. Misschien heb je het ook gezien. In alle vroegte stonden zeven of acht mensen bij elkaar op het centrale plein in Charkov. De meesten geknield, dicht bij elkaar, om te bidden voor hun land.
Het was een vredig beeld dat me ontroerde, omdat het zo’n contrast vormt met de dreigende situatie. Een contrast dat je ook in de Bijbel terugvindt.
In Romeinen 12:18 staat: ‘Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.‘ We zien op dit moment groot machtsvertoon van het ene land om het andere te overheersen. Maar hier staat dat wij onze macht moeten inzetten om vrede te stichten – om te doen wat Jezus ons al voorhield.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar ik kan me voorstellen dat je het wel een beetje ver van je bed vindt. Toch is het misschien letterlijk en figuurlijk wel dichterbij dan je denkt. Het zou kunnen dat heel Europa wordt meegesleept. Maar belangrijker: de situatie heeft misschien nu al invloed op je. Het nieuws neemt je in beslag, je kan er boos van worden en het beïnvloedt hoe je denkt over (bijvoorbeeld) de Russen. Dan is het des te beter om ook de verzen voor en na dat ene vers uit Romeinen te lezen. Vrede stichten begint met het bewaken van je eigen hart en eindigt pas als God weer onder de mensen woont…

Ondertussen mogen we het voorbeeld van deze zeven mannen en vrouwen volgen en bidden voor vrede in Oekraïne en voor vrede in het hart van de machthebbers. Bid je mee?