Weet je het nog? De schokkende foto van de driejarige Aylan op een strand in Turkije? Op de vlucht naar Europa overleefde hij de overtocht niet. Het was 2015 en die foto werd het symbool van de ‘migratiecrisis’ vanwege de vele vluchtelingen uit Syrie naar Europa. De afgelopen maanden staat het onderwerp ook weer meer dan ooit in de picture met schrijnende toestanden in Ter Apel, overvolle azc’s en duizenden Oekraïeners die vluchten voor oorlog en geweld.

Migratie is geen nieuw thema. Sterker nog: al sinds het begin der tijden zijn er vluchtelingen: mensen die om wat voor reden dan ook hun huis en haard moeten ontvluchten. Denk aan Jacob en zijn zonen die vanwege hongersnood naar Egypte vluchtten. Of aan Jozef en Maria, die vanwege dreiging van geweld een paar duizend jaar later met de kleine Jezus hetzelfde deden. En het is ook niet nieuw dat dat problemen oplevert: want waar heb je recht op als vluchteling in een vreemd land? Hoeveel ruimte is er voor iedereen? Vragen die toen al speelden en vandaag de dag net zo goed.

Deze maand denken we daar met elkaar over na. Wat is er eigenlijk aan de hand in de wereld dat er zoveel vluchtelingen zijn? En hoe gaan we daar in Nederland mee om? Wat zegt de Bijbel over dit onderwerp en wat kunnen wij doen, als mensen en als volgelingen van Jezus? Dat is waar we de komende weken mee aan de slag gaan. Te beginnen aanstaande zondag. Nieuwsgierig? Wees welkom in de dienst!